Как работи схемата и АГУ

Втечнен нефтен газ (LPG) се подава под налягане от цилиндър (1), в линията на газ с високо налягане (3). Газовият поток от цилиндъра става чрез мултиклапан (2), през който пълнене се извършва също с помощта на устройството за дистанционно пълнеж (4). На линия газ в течна фаза влиза филтър газов вентил (5), който очиства газ от шлам и смолисти отлагания, и изключва на газа, когато запалването или включване на бензин.

Следваща пречистен газ през тръбопровод влиза в редуктор-изпарителя (6), когато налягането на газа се намалява от шестнадесет до един атмосфери. Интензивно се изпарява, като се охлади и да намали газ, така че последният е свързан към системата за охлаждане на двигателя вода. Циркулацията на антифриз, за да се избегне замръзване на скоростната кутия и нейните мембрани. Под влияние на вакуума, създаден във входящия колектор на двигателя работен газ от съоръжение за маркуча за ниско налягане чрез дозатора (7) се подава към смесителя (8), разположени между въздушния филтър и дроселната клапа на карбуратора. Понякога, вместо изграждане на миксера се прави направо вмъкнати газова арматура за карбуратора.

операция за контрол Mode извършва от превключвател горива (10), монтиран на таблото. При избора на позиция „ГАЗ“ ключ отваря електромагнитния клапан за газ (5) и деактивира бензин електромагнитен вентил (9). И обратно, при превключване от газ на бензин, ключа затваря газовия клапан се отваря и бензин. С помощта на LED превключвател ви позволява да контролирате начина, по който горивото се използва в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *