Изберете обувки на достатъчно мека, гъвкава подметка

Огънете обувките. При качествените обувки подметката лесно се огъва и горната част на обувката не се деформира твърде много. На много тънки подметки е удобно да ходите само на равен под, ходейки по такива обувки на асфалт едва ли може да се нарече приятен – крака ще усети всеки камък.

За всеки ден най-добре е да предпочитате обувки с малка широка пета. Страстта към високите токчета може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве.

„Високата пета е вредна не само за предната част на краката, но и за средната и задна част“, казва ортопедичният хирург Андрей Карданов. – Проблемът е, че в положение на крака почти „на върха“ товарът се разпределя абсолютно не физиологично – някои части на крака са претоварени, други, напротив, са прекалено разтоварени. В допълнение, високата пета напълно „изключва“ пружинната функция на крака. В идеалния случай на всяка стъпка стъпалото трябва да „пролее“, омекотяването на товара. И когато носите високи токчета, всяка стъпка реагира с удар на гръбнака. В резултат на това – остеохондроза, херния интервертебрални дискове, които на пръв поглед изглеждат неразумни болки в гърба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *